Bio4beauty.ro

Blog despre Produse și Cosmetice Bio/Eco, Protecția Mediului, Viață sănătoasă.

Ingrijire personala

Cauzele si tratamentul pielii uscate

Fie ca pielea uscata este o mostenire genetica sau este rezultatul schimbarilor sezoniere, exista o serie de masuri pe care le poti lua pentru a combate si remedia aceasta problema. Cu totii ne dorim o piele hidratata si sanatoasa, dar, uneori, pielea devine uscata, aspra si solzoasa, indiferent cate creme si lotiuni am folosi. Afla ce determina aparitia pielii uscate si care este cea mai buna metoda de tratare.

 

Cum se formeaza pielea uscata?

Straturile pielii de la suprafata corpului sunt organizate dupa sistemul caramizilor intr-un perete. Celulele de piele sanatoase sunt stivuite cu uleiuri si alte substante, care mentin pielea umeda. In cazul in care aceste substante sunt pierdute, celulele pielii se pot deteriora, ceea ce duce la aparitia pielii uscate. In cazuri mai grave, pielea poate deveni solzoasa si pot aparea fisuri.

 

Posibilele cauze ale aparitiei pielii uscate?

  • Schimbarile hormonale. Atunci cand corpul tau trece prin schimbari hormonale, se poate observa aparitia pielii uscate sau solzoase, ca urmare a fragmentarii celulelor. Este ceva ce are loc chiar si la nou-nascuti. De asemenea, femeile pot observa o schimbare in productia sebum atunci cand incep sau se opresc din utilizarea contraceptivelor hormonale.
  • Diabetul si afectiunile rinichilor. Persoanele care au diabet zaharat sau sufera de anumite boli de rinichi pot observa aparitia pieli uscate si a senzatiilor de mancarime in zona picioarelor, datorita circulatiei sanguine slabe. De asemenea, pielea uscata este una din primele simptome de hipotiroidism, cand glanda tiroida nu produce suficient hormon tiroidian.
  • Factorii de mediu. In general pielea este mai uscata iarna, cand scad temperatura si nivelul de umiditate. Temperatura scazuta poate determina agravarea afectiunilor pielii deja existente. La fel ca si frigul, temperaturile ridicate si umiditatea scazuta poate duce la aparitia pielii uscate.
  • Expunerea prelungita la soare poate usca pielea. Totusi, distrugerea datorata ultravioletelor penetreaza mai adanc de stratul superficial al pielii (epiderm).
  • Produsele folosite in igiena zilnica. Sapunurile si detergentii obisnuiti indeparteaza lipidele de la nivelul pielii; deodorantul si sapunul antibacterian sunt cele mai periculoase, ca si sampoanele care usuca scalp

 

Tratarea pielii uscate

Cel mai bun remediu impotriva pielii uscate este aplicarea unei creme hidratante pe corp si fata, cel putin o data pe zi, atunci cand pielea este inca umeda de la dus. In timpul verii, o lotiune mai usoara este perfecta, dar in timpul iernii, atunci cand pielea devine mai uscata, se recomanda folosirea unei creme mai groasa sau uleioase. In cazul in care cremele hidratante nu fac fata cu succes, medicul tau poate sugera o crema pe baza unei prescriptii medicale.

 Printre cele mai eficiente tratamente impotriva pielii uscate se numara:

  • dusurile scurte si caldute, nu cele fierbinti si lungi,
  • folosirea unor produse de curatare care contin agenti de hidratare
  • plasarea unui umidificator in casa pentru a adauga umiditate in aer.
  • folosirea unor uleiuri sanatoase in mancare, cum ar fi uleiul de masline, nuci si avocado

Daca aceste masuri nu amelioreaza simptomele sau se agraveaza in timp, este necesar consultul medical de specialitate.