Ulei de argan – intrebuintari pentru par

Ce este arganul?

Argan sau Aragan este numele unui arbore endemic din Maroc si al uleiului produs de acesta. Arborele de argan se gaseste în principal în sud-vestul tarii intre Agadir, Essaouira si Taroudant. Fructele arborelui si uleiul produs din semintele acestora sunt utilizate pe scara larga în bucataria traditionala din aceasta regiune. Fiind bogat în vitamina E si antioxidanti, este de asemenea folosit pentru proprietatile sale cosmetice.

Ca o curiozitate, acestuia i se mai spune si „aur lichid” si contine:  44% acid oleic acid, 30% acid alfa-linolenic, 12% acid palmitic, 6% acid stearidonic, 5% acid linoleic, 3% acid miristic.

De ce ulei de argan?

Uleiul de argan este un ulei complet datorita combinatiei rare dintre o concentratie mare de vitamina E, precursori ai vitaminei A si acizi grasi nesaturati. Acest ulei este recomandat pentru pregatirea pielii si parului înainte de venirea iernii, când pielea este supusa mai mult decat in orice alt anotimp agresiunii factorilor externi.

Uleiul de argan este un elixir de frumusete, un panaceu universal, avand nenumarate intrebuintari in zona cosmetica. Previne aparitia ridurilor sau le atenueaza pe cele existente, previne deshidratarea epidermei, neutralizaza efectele radicalilor liberi, hraneste in profunzime firul de par si radacina acestuia, fiind eficient impotriva caderii parului si a aparitiei matretii.

Uleiul de argan hraneste si revitalizeaza pielea capului da stralucire parului, facandu-l usor de pieptanat, moale si matasos, poate contracara efectele nocive ale soarelui, apei de mare sau al clorului din apa. De asemenea, stimuleaza cresterea parului si previne depicarea varfurilor.

Sampon cu ulei de argan

ulei de argan pentru par

Uleiul de argan este foarte des intalnit in compozitia sampoanelor si a balsamurilor destinate parului degradat de tratarea termica sau de vopsire, tocmai datorita acestor proprietati de regenerare miraculoase pe care le are.

Puteti introduce utilizarea uleiului de argan in rutina zilnica de curatare a parului adaugand cateva picaturi in samponul pe care il folositi. Veti observa diferenta inca de la prima aplicare.

Utilizare ca balsam fara clatire

De multe ori, balsamurile sau tratamentele fara clatire pe care le gasim in comert lasa parul incarcat, cu tendinta de ingrasare. Paradoxal, desi este un ulei (ceea ce ne duce cu gandul la ceva gras), uleiul de argan –  folosit in mod corect – poate fi un excelent balsam fara clatire.

Astfel, se pun cateva picaturi in palma, dupa care se omogenizeaza in ambele palme si se trec prin parul umed, avand grija sa intindeti uleiul de la radacina firului pana la varf. Pentru un scalp sanatos, puteti masa cu varful degetelor pana la absorbtia uleiului.

Sau

Aplicati uleiul de argan pe par si pe pielea capului. Masati usor pielea capului si pieptanati delicat parul pentru ca uleiul de argan sa fie repatizat uniform pe toate firele. Prindeti parul într-un prosop cald si lasati sa actioneze pentru 20 de minute. Spalati apoi parul cu samponul obisnuit si clatiti.

Utilizare ca agent de coafare

Produsele pe care le utilizam pentru a ne coafa pot aduce grave prejudicii podoabei capilare, din cauza ingredientelor chimice pe care le contin.

Uleiul de argan nu numai ca e un minunat agent de coafare, dar aduce si beneficii parului nostru si se recomanda a fi aplicat chiar si inaintea indreptarii sau ondularii parului, deoarece il protejeaza de agresiunea termica exercitata de foehn, placa sau ondulator.

Aplicarea este similara cu cea a balsamului fara clatire, doar ca in acest caz parul trebuie sa fie uscat.

Ulei de argan pur sau produse care contin ulei de argan?

Pentru ca este un ulei pretios si destul de greu de obtinut, uleiul de argan pur are un pret destul de piperat. Daca vreti sa beneficiati de cateva din efectele miraculoase ale acestui ulei, dar sa si ramaneti cu bani in portofel, puteti opta pentru folosirea produselor care contin ulei de argan.

Daca doriti sa beneficiati din plin de proprietatile „aurului lichid”, folositi-l ca atare sau in compozitia mastilor, sampoanelor, balsamurilor bio.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *