Uleiul de palmier – Cancerigen?

Povestea a inceput in luna mai a anului trecut, cand Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) a publicat un raport despre proprietatile potential cancerigene ale uleiului de palmier. Ei au descoperit ca uleiul de palmier poate produce mai multe produse cancerigene decat orice alt ulei testat atunci cand este incalzit la 200 ° C, dar EFSA nu a recomandat consumatorilor sa opreasca consumul acestui ulei.

Acest lucru i-a facut insa pe multi sa puna sub semnul intrebarii siguranta uleiului de palmier, care este inclus in nenumarate produse, de la ciocolata, pana la sapun.

ulei de palmier- cancerigen?

Sursa imagine:blogs.ntu.edu.sg

Organizatia Mondiala a Sanatatii nu recomanda intreruperea consumului, dar acest lucru nu da in mod necesar uleiului de palmier un aviz de sanatate curata.

S-au analizat trei substante care se gasesc in uleiurile vegetale: esteri ai acizilor grasi de glicidil (GE), 3-monocloropropanediol (3-MCPD) si 2-monocloropropanediol (2-MCPD). Conform studiului realizat de Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA), contaminantii se gasesc in cele mai multe uleiuri vegetale, dar uleiul de palmier contine niveluri ridicate.

Ele nu se gasesc in uleiurile brute, dar sunt produse atunci cand uleiurile sunt rafinate la temperaturi ridicate, de aproximativ 200 de grade Celsius, care este o parte de rutina a procesului de realizare a alimentelor procesate.

Cultivarea palmierilor este una dintre practicile agricole cele mai distructive din timpurile noastre. Intinderi mari de padure tropicala din Thailanda pana in Malaezia sunt demolate si inlocuite cu plantatii nesfarsite de palmieri. Indonezia este in prezent cel mai mare producator de ulei de palmier, iar mediul sau inconjurator a suferit cel mai mult.

_James_Morgan_WWF_International

@James_Morgan, Worldwildlife

Share Button
Uleiul de palmier – Cancerigen?
1 vote, 5.00 avg. rating (99% score)

Leave a Reply